2018. szeptember 23. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2018     www.bajabela.sulinet.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester

Bélap


E-KRÉTA HELPTájékoztató

Zomborba utaznak diákjaink júliusban

A Bajai III. Béla Gimnázium partnerként vesz részt ’Open mind know no borders’, azaz „A nyitott gondolkodás nem ismer határokat” című pályázatban, amely elnyerte az Európai Bizottság Erasmus+ programjának támogatását. A projekt kivitelezője a zombori Planet Oktatásfejlesztő Központ, résztvevői Szerbiából a zombori Veljko Ptrović Gimnázium, Magyarországról a bajai III. Béla Gimnázium, Macedóniából a velesi Koco Racin Gimnázium és Horvátországból az eszéki I. Gimnázium A projekt igen jó minősítést kapott, így lett egyike a 13 szerbiai nyertes pályázatnak.

Az Európai Unió támogatása lehetővé teszi, hogy a négy országból 40 középiskolás diák és 8 kísérő tanár vehessen részt a csereprogramban. Utazási, ellátási és szállásköltségeiket a szervező Planet Oktatásfejlesztő Központ fedezi. „A nyitott gondolkodás nem ismer határokat” című program keretében 40 gimnazista utazik a vajdasági Zomborba négy szomszédos országból (Macedóniából, Szerbiából, Magyarországról és Horvátországból). A különböző nemzetiségi, vallási, történelmi és kulturális háttérből érkező fiataloknak lehetőségük nyílik egymás megismerésén kívül arra is, hogy kialakítsanak egy békés, erőszakmentes, az emberi jogok tiszteletben tartásán alapuló légkört, amelyben felfedezhetik az őket összekötő szálakat. Az ötnapos program során kötetlen tanulási módszerekkel fejleszthetik készségeiket, tudásukat és értékrendjüket egy megértő, barátságos, szolidáris légkörben.
További információ a www.centarplaneta.org honlapon található.

(letölthető változat)
Angol verzió / english version


Csapattagok:

Páli Noémi intézményvezető-helyettes, pályázati koordinátor, Gál Krisztina és Sziegl Hajnalka kísérő tanárok,
Honfi Rebeka, Boda Panna, Dózsa Alexandra, Mamuzsits Maja, Nagy Henrietta,
Isic Edina, Makk Dorka, Müller Fanni, Elamin Flóra,Keresztes Márió


Bélás diákok Zomborban (élménybeszámoló)

Hét felejthetetlen napot töltött a Bajai III. Béla Gimnázium tíz diákja és két tanára Zomborban a Veljko Petrovics Gimnázium vendégeként a zombori Planet Oktatásfejlesztő Központ szervezésében a „Nyitott gondolkodás nem ismer határokat” (Open Mind Knows No Borders) elnevezésű program keretében.

A programban négy országból, Macedóniából, Szerbiából, Horvátországból és Magyarországról vett részt 40 diák és 8 tanár az egymás megismerését célzó közös gondolkodásban, csapatépítő játékokban és kulturális bemutatókon. Megismerték egymás etnikai, vallási, kulturális, történelmi hátterét, néphagyományait.

A diákcsere program jól szolgálta azt a célt, hogy egymás megismerésén keresztül elsajátítsák a tolerancia képességét, és a fiatalok a közösség aktív tagjává váljanak az európai válságok kezelésében.

A hét folyamán a résztvevők több különböző témával foglalkoztak. Megismerkedtek a nem formális tanulási módszerekkel, az emberi jogoknak a gyakorlati életben történő alkalmazásával és fontos információkat tudtak meg az Erasmus+ programban rejlő lehetőségekről.

Gál Krisztina