2018. december 14. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2018     www.bajabela.sulinet.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Iskolánkról Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester

Bélap


E-KRÉTA HELP

Jánossy Dénes
JÁNOSSY DÉNES
(1894-1978)

Levéltáros, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

1905-től 1909-ig volt iskolánk tanulója. Csak a felső négy osztályt végezte itt. A legjobb diákok közé tartozott, évente több jutalomdíjat és ösztöndíjat kapott "kiváló szorgalmáért és jóviseletéért", a "magyar irodalomban tanúsított kitűnő eredményéért". Az önképzőkör ifjúsági elnöke, irodalmi és történelmi témájú pályaműveivel nagy elismerést szerzett. Tehetségesen szavalt, az iskola színjátszó körében is szerepelt.

1914-ben jogtudományi, 1916-ban államtudományi doktor lett a budapesti egyetemen. Az Országos Levéltár alkalmazásába került, 1927-től levéltárnok. Közben tanulmányúton járt az Egyesült Államokban. Később a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumba miniszteri titkárnak nevezték ki. Hat éven át a bécsi Központi Levéltárban dolgozott a magyar delegáció tagjaként. 1936-tól az Országos Levéltárban osztályigazgatói beosztásban működött, 1942-től főigazgató. A felszabadulás után nyugdíjazásáig (1949) a Magyar Nemzeti Múzeum elnöki tisztét is ellátta.

Elsősorban a XIX. század politikai történetével, különösen a Kossuth-emigrációval foglalkozott, amelyhez az USA-ban, Bécsben, majd a második világháború után Párizsban, Londonban, Torinóban gyűjtött adatokat. Ezenkívül diplomáciatörténetből írt kisbb műveket.


Vissza a híres diákokhoz