2019. janur 17. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2019     www.bajabela.sulinet.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Iskolánkról Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester

Bélap


E-KRÉTA HELP

Pósta Sándor
PÓSTA SÁNDOR
(1888-1952)

Kardvívó olimpiai és világbajnok.

Orvosi hivatása mellett sportújságírással, sportkarikatúra rajzolással, festéssel, zeneszerzéssel is foglalkozott. Több nyelven kifogástalanul beszélt, ezért tolmácskodott is.
1899-tól 1906-ig járt iskolánkba. Eminens diák volt. Csaknem minden év végén megjutalmazták "a tornázásban tanúsított előmeneteléért", "a magyarok történetében, a földrajzban tanúsított kiváló haladásáért". Gyakran szavalt, színdarabokban szerepelt. Az önképzőkör diákelnöke. VII-es korában dolgozataival három jutalomdíjat nyert.
Kolozsvárott járt orvosegyetemre. Tehetséges kardvívóként tartották számon. Az első világháborúból súlyos csípősérüléssel tért haza. Bécsben megoperálták, onnan visszatérve gyógytornázni kezdett. Javulásán felbátorodva felkereste Santelli mester vívótermét. Belépett a MAFC klubba, és ennek színeiben megnyerte Magyarország kardvívó bajnokságát. Utána nagy versenykörutat és tanulmányutat tett Olaszországban.
Az 1924-ben rendezett párizsi olimpiára kiküldetése kétségessé vált. Baja városa Póstát a maga fiának tekintette, s a képviselő közölte a szövetséggel, hogy vállalja az olimpiai kiküldetés minden költségét. A sok bonyodalommal lezajlott egyéni vívóbajnokság győztese dr. Pósta Sándor lett. Tagja volt a II. helyezett kard- és a III. helyezett tőrcsapatnak is.
Pósta vívásáról nincs hiteles fénykép. Roppant babonás volt, a versenyek előtt nem adott interjút, nem állt szóba senkivel. Ha a csapatot fényképezték, elbújt. Versenyek után sem lehetett megtalálni, menten elbújt. Amikor egy újságíró Párizsban nyilatkozatért kopogtatott be szállodai szobájába, kiküldte a névjegyét, és a neve alá odaírta: "Megnyertem az olimpiai bajnokságot! Ez az én nyilatkozatom!"


Vissza a híres diákokhoz